Teraz jest Śr 08 września 2010 1:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UPIERDLIWE TRASY PRZELOTÓW
PostNapisane: Pt 07 sierpnia 2009 22:37 
orli pazur
orli pazur
:lol:

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So 08 sierpnia 2009 10:28 
puchacz-nocny łowca
puchacz-nocny łowca
Widzisz, niektóre na pozór łatwe pytania wymagają bardzo rozbudowanej odpowiedzi zawierającej wiele wątków, żeby wyczerpać wszelkie przypadki jakich te pytanie może dotyczyć. Tak też jest w tym wypadku i nie da się jednym zdaniem na nie odpowiedzieć chyba, że: zaobserwowane przez ciebie przypadki nie naruszają obowiązujących nprzepisów.
Fajnie się z tobą rozmawia ale może już na inny temat bo ten stał się już nudny i chyba wyczerpaliśmy też wszystkie inwektywy i docinki chociaż w tym względzie można więcej tylko po co?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N 09 sierpnia 2009 19:16 
zółtodziób
zółtodziób
Do "GOŚĆ" !!
Po co robić z tego aferę :!: Ja mieszkam w Pasłęku i tutaj latają samoloty wojskowe z Malborka, które odbywają treningi W NOCY I W DZIEŃ (MIG-29, TS-11 ISKRA), one wytwarzają jeszcze więcej decybeli niż te malutkie awionetki !
Ja popieram tych którzy kochają lotnictwo !!! Lotnisko na Dajtkach i pas startowy to wielki sukces, dzięki temu samoloty są i będą ! Mam nadzieję że olsztyńskie lotnisko będzie się nadal rozwijać (może jeszcze dłuższy pas startowy ? ) ;)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N 09 sierpnia 2009 20:28 
orliczek
orliczek
oby był dłuższy !!! A najlepiej jakby był taki jak z tego artykułu:

Obrazek

Olo napisz nam czy jest to wykonalne, od kogo to zależy ????

Pozdrawiam,
Skunik86

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N 09 sierpnia 2009 22:14 
starszy orlik
starszy orlik
ten artykuł jest stary i to dość bardzo

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N 09 sierpnia 2009 23:23 
orliczek
orliczek
tak jest on stary, ale pytanie dotyczyło tego czy jest to wykonalne co jest w nim napisane i czy władze miasta i lotniska będą do tego dążyć.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn 10 sierpnia 2009 7:57 
puchacz-nocny łowca
puchacz-nocny łowca
Rozmowy na temat kontynuacji II etapu rozbudowy lotniska trwają. Mogę powiedzieć, że w tym roku rozpocznie się budowa nowoczesnej bazy LPR na lotnisku. Będzie stacjonował Eurocopter i pełnił w konsekwencji całodobowe dyżury co znacznie podniesie poziom bezpieczeństwa w Olsztynie i okolicach ale niezadowolonym dajtkowiczom z tego, że zamieszkali obok lotniska podniesie znowu poziom adrenaliny!
http://lotniczapolska.pl/Tak-wyglada-Eu ... r-LPR,8352

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn 10 sierpnia 2009 9:42 
orliczek
orliczek
No i cudowanie, dwie dobre wiadomości ! Mysle, że jak już EC będzie u nas stać to nawet najwięksi przeciwnicy lotniska pofatygują się na EPOD aby zobaczyć go na własne oczy, w końcu jest on dla nas !!!

Pozdrawiam,
Marcin Jankowski

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz 13 sierpnia 2009 17:17 
koliberek alsheimerek
koliberek alsheimerek
Sqniacz!!!
Ty sie na pewno orientujesz w temacie.
Powiedz mi dlaczego pas który miał mieć 1140 metrów ma około 800m ?
Drugie pytanie, może do kogoś bardziej "olatanego w temacie":

Rozumiem, że lasu na zachód budowlańcy nie przeorają, więc w jaki sposób wydłużą ten pas tak, aby mogły na nim lądować samoloty pasażerskie ?
Sądząc, że na aktualnym pasie siadają samoloty rozmiarem Pilatusa to na nowym (dłuższym, po przebudowie) pasie mają lądować samoloty wielkości MINIMUM ATRka.
ATRek na 1200m ma lądować?...
Nie wspominam o Boeingach 737, które w ogóle nie wchodzą w tę grę.
Jeśli się gdzieś mylę to proszę znawców awiacji o poprawienie mnie.
Bo tak sobie myślę: "Średnie" już lądują jakoś, no to co większego ma lądować ?
pozdrawiam

PS: zakładając, że kiedyś rozciągną pas do conajmniej tych 6000 feets długości czy nawet 8000 feets. 6000 stóp to 1800 m; 8000 stóp to 2400 m czyli około 1,3 NM : /
Ciekawe jak będą wyglądały posty mieszkańców okolic lotniska na tym forum, jak im na 200 metrach nad domem regularnie, codziennie będą latały 160-200 tonowe samoloty.
Hałas przy odejściu na drugi krąg nad ranem będzie bezcenny.
Ale to tylko założenie, do tego na szczęście tych ludzi mało prawdopodobne.

PS2:nazwa tematu "upierdliwe trasy przelotów" jest źle sformuowana.
Nie ma tras przelotów dla lotnictwa, które Wam przeszkadza!!!
A jeśli założyć istnienie tras (ciężko zdefiniować pojęcie "trasy" ze względu na złożoność procesu uzależnienia częstotliwości przelotów z warunkami pogodowymi i odczuciem mieszkańców w funkcji czasu) to ich upierdliwość jest i tak mocno względna i nie każdemu towarzyszy w danych chwilach czasu.
Jednak Drodzy Mieszkańcy Dajtek, samoloty, które Wam uprzykrzają żywot latają NIE po tych Waszych niezdefiniowanych upierdliwych trasach ale kursami, które są obieralne w oparciu o wiele niezależnych od pilota czynników. Wymienię Wam kilka prostych:

-warunki pogodowe, głównie kierunek wiatru oraz jego modułu prędkości bezwzględnej (nie mylić z odczytywaną na zegarze)
-cel zadania, głównie hol szybowca bądź lot na trasę
-model przelotu trasowego i jego cele poboczne; wysokość lotu, może to być trasa na 150 metrach; może to być 8 kręgów nadlotniskowych prawych (samolotowe) tuż nad domami Dajtek (wiatr zadecydował o kierunku startu a więc wyparł warunek budowy kręgu, gdyż ma być on prawy); może to być strefa nad Waszymi domami; nauka akrobacji; wyrzut skoczków; patrole; holowanie reklam (chyba jedno z bardziej upierdliwych, gdyż pilotowi zależy by jak najwięcej osób w danym czasie zobaczyła reklam, zatem lata on tylko nad siedliskami ludzkimi, do tego nisko i niezbyt szybko, przez co czas przebywania w strefie upierdliwej się wydłuża)

Wymieniać można w nieskończoność.

Jak widzicie zacząc trzeba od poprawnej nazwy tematu, a potem można porozmawiać co da się w tej sprawie uczynić. Uprzedzam, że będzie ciężko, bo pogody się nie da zmienić, szkoleń się nie da przerwać, zachcianek na przeloty turystyczne pilotów turystycznych się nie da wyeliminować.
Pozdrawiam dzielnie walczących mieszkańców Olsztyna i okolic z:
wiatrem, programem szkolenia i zachciankami pilotów krajobrazowo-turystycznych.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz 13 sierpnia 2009 20:27 
orliczek
orliczek
FL420 napisał(a):
Powiedz mi dlaczego pas który miał mieć 1140 metrów ma około 800m ?

Pas ma 850 m, ale dlaczego sie skończyło na takiej długości a nie na większej to nie wiem, nie jestem członkiem aeroklubu, ani zarządu.

Bardzo mądrze, przejrzyście i łopatologicznie napisałeś, wiec mam nadzieje że dajtkowicze zrozumieją.

Zazdroszcze Twojej wiedzy lotniczej.

Pozdrawiam,
SQNiacz_Dajtki

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N 04 lipca 2010 14:22 
tak, jestem ofiara osiedlenia sie w lupstychu. ucieklem tutaj od miejskiego gwaru calkiem swiadomie do miejsca oddalonego w lini prostej o 3 km od aeroklubu z zielona plyta lotniska, oddzielonego pasem lasu, gdzie przez cale moje zycie czas spedzali pasjonaci szybownictwa. minely 4 lata i wlasnie studiuje wszystkie mozliwe dokumenty zeby dobrac sie wam do dupy. jestescie banda hunwejbinow, w dodatku z wybujalym ego, nie zdolna do chwili refleksji nad konsekwencjami waszych pozal sie boze lotow dla okolicznych mieszkancow. ton wypowiedzi takich troglodytow jak kenarf, kostek czy caly dialog pomiedzy kolejnym przedstawicielem gatunku, mieniacym sie nick'iem olo z kobieta hiszpanka, to nie jedyny dowod waszych ciasnych horyzontow nie pozostawiajacych zludzen co do mozliwosci jakiegokolwiek porozumienia. wciskacie mieszkancom kit o rzekomej spolecznej misji waszych dzialan (helikopter medyczny - nikomu on nie przeszkadza - i co jeszcze nie wiem) a prawda jest taka, ze dla uciechy kilkunastu osob (w co sam watpie, ze az tylu) terroryzujecie okoliczne dzielnice lotami zwłokami maszyn na zbyt niskim pulapie z naruszeniem wszelkich norm emisji halasu. jak inaczej mozna usprawidlliwic koniecznosc wykonania kilkunastu lotow, doslownie tuz nad dachami naszych domow, wspomnianym juz cudem techniki w godzinach 1.00 - 2.00 jak nie zwyklym skurwysyństwem. latacie trupami. w zeszlym roku zarzynaliscie cisze niebieskim zlinem z reklama pko bp na poszyciu, ktory po roku przyziemil jak zelazko bo skonczyly mu sie wszelkie atesty. wygladalo na to, ze nastanie bloga cisza ale nasze asy lotnictwa znowu sciagnely bialoczerwony zlom bedacy mechanicznym dowodem zaniku insnstynktu samozachowawczego jego uzytkowników. nie bede rozwijal mysli sluzebnosci malego lotniska sportowego wobec kilkudziesieciu tysiecy mieszkancow - kto jest dla kogo - bo polemiki z pustostanem umyslowym sie nie podejmuje. was nie wolno prosic, wam trzeba odciac zrodlo zasilania, znalec hojnego dawce publicznych srodkow, "zmienic mu priorytety" i bedzie po sprawie. bedziecie sobie latac za swoje jak to ktorys z was w porywie euforii zadeklarowal - raz dziennie moze dwa. tysiace zainteresowanych mieszkancow przy pomocy zwyklych demokratycznych procedur w koncu do tego doprowadza. reszte zalatwi dobor naturalny.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn 05 lipca 2010 23:19 
puchacz-nocny łowca
puchacz-nocny łowca
Jako czlonek zarządu AWM i reprezentant olsztyńskich lotników legalnie wykonujących swoje czynności odebrałem ten email jako grożbę i zastraszenie i zawiadomiłem prokuratora i policję o tym fakcie a jest to czyn opisany w KK. Mam nadzieję, że uda im się znaleźć adresata tego pismai ukrócić te praktyki. Bezkarność ma swoje granice.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt 09 lipca 2010 10:04 
jest pan zalosny, a wlasciwie nie wiem czy bardziej zalosny, czy bardziej smieszny - targa mna prawdziwa ambiwalencja uczuc. zalosny z tym starym jak swiat fortelem kiedy kat probuje przedzierzgnac sie w ofiare, a smieszny bo
jesli ten post odebral pan jako grozbe i zastraszanie to radze klasc sie spac zaraz po dobranocce, bo kto wyleczy pana ze stanow lekowych jesli obejrzy pan jeszcze np wiadomosci. ciszej bedzie nad naszymi domami, a i na zdrowiu psychicznym pan nie podupadnie.
malo mnie obchodzi czego pan sie boi, a czego nie ale jesli taka histeryczna reakcje wywoluje zapowiedz studiowania dokumentow w celu ukrocenia samowli, czy powolanie sie na demokratyczne procedury zeby kontrolowac wydatkowanie publicznych pieniedzy, to masz sie czego lekac chopie. jesli bowiem takie dokumenty istnieja z pewnoscia ich uzyje, co zas sie tyczy procedur - gawiedz sie w koncu zbiesi i skorzysta ze zwiazku jaki zachodzi pomiedzy glosem wyborczym, czlonkiem rady miasta i reelekcja.
nie trzeba mnie szukac, bo ja sie nie ukrywam. nazywam sie tomasz dusinski i mieszkam w lupstychu. poniewaz panska odpowiedz potwierdza pojawiajace sie juz wczesniej na tym forum podejrzenia o klopoty ze zrozumieniem tekstu pisanego (co z uwagi na panskie hobby nieuchronnie nasuwa skojarzenia z malpa i brzytwa), zalaczam slownik co trudniejszych terminow i zwiazkow frazeologicznych.

dobrac sie do dupy - za slownikiem frazeologicznym wspolczesnej polszczyzny s.baba, j.liberek pwn 2003 - dobierac sie komus do czyjejs skory wulg. do dupy - zainteresowac sie gruntownie czyjas dzialalnoscia z zamiarem porachowania sie z nim, poznac czyjes niecne sprawki, by ukrocic jego samowole.
hunwejbin - w czasie chinskiej rewolucji kulturalnej czlonek radykalnych bojowek maoistycznych. potocznie o osobach uzywajacych malo wyrafinowanych metod w celu naklonienia do przyjecia ich stanowiska.
troglodyta - za slownikiem jezyka polskiego pwn on line - czlowiek zamieszkujacy jaskinie; jaskiniowiec; o czlowieku ograniczonym lub nieokrzesanym,
skurwysynstwo - za slownikiem jezyka polskiego jw - czyn, postepek podly, nikczemny; rowniez: hulliganstwo, holota.
odciac zrodlo zasilania - moj boze, naprawde pomyslal pan o paliwie?
demokratyczne procedury - grec. demos, kratos itd. w obrebie tych, rowniez wybory municypalne, czasami choc rzadko metoda wylaniania skladu zarzadu spolek prawa handlowego przez ich organy wlascicielskie np rady nadzorcze, w panskim przypadku organ sie nie popisal.
dobor naturalny - jeden z mechanizmów ewolucji biologicznej, prowadzący do ukierunkowanych zmian w populacji zwiększających ich przeciętne przystosowanie, czyli adaptację do warunków środowiskowych. miara sukcesu w doborze naturalnym jest dostosowanie.

bez powazania, nie oczekujac na odpowiedz
tomasz dusinski
lupstych

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt 09 lipca 2010 11:22 
Szanowny Panie Tomaszu Dusinski,

Czy ktoś Panu kazał/groził/zmuszał Pana do zamieszkania bezpośrednio pod ścieżką podejścia do lądowania lotniska Olsztyn-Dajtki? Dlaczego nie wybrał Pan lokalizacji np. w Gietrzwałdzie, Jezioranach, czy Purdzie?

Po Pańskim sposobie wypowiedzi wnoszę, że jest Pan ponadstandardowo mądry, wykształcony i inteligentny, więc naprawdę ogromnie dziwię się temu, że nie był Pan w stanie przewidzieć konsekwencji zamieszkania w Łupstychu, w tejże właśnie strefie podejścia do lądowania lotniska Olsztyn-Dajtki.
Jednocześnie nie dziwię się decyzji, bo będąc tam, zawsze zazdroszczę mieszkańcom - niby w mieście, a jednak poza nim, tuż nad jeziorem, ze świetnym dojazdem do wytworów nowoczesnego świata - sklepów, szkół, kościołów, Służby Zdrowia, Urzędów itp..
Prawie jak w rezerwacie przyrody, a jednak w cywilizacji.

Dlatego też najuprzejmiej proszę Pana, aby zdobyte w dotychczasowym życiu wiadomości, wykształcenie i wrodzoną oraz nabytą, wykraczającą wysoko ponad średni poziom inteligencję, złożył Pan w całość i poświęcił jakieś (w Pana przypadku uważam, że wystarczy) 3 minuty i przemyślał problem jeszcze raz. Potem, aby Pan przyjął do wiadomości to, że wybierając taką, a nie inną lokalizację sam Pan podjął świadomą decyzję o tym, że będzie Pan sąsiadował z lotniskiem, którego użytkownicy generują pewien hałas, podobnie jak użytkownicy dróg, kolei, czy fabryk, w pobliżu których Pan - na Pana szczęście - nie osiadł.

Wydaje mi się, że człowiek na takim jak Pan poziomie, zgadza się z poglądem, mówiącym o tym, że trzeba się rozwijać, iść do przodu, co też pewnie sam Pan czyni na co dzień. Proszę więc nie dziwić się, że lotnisko Dajtki i wszystkie podmioty z nim w jakikolwiek sposób związane również się rozwijają i będą się ciągle rozwijać, czyli - mówiąc wprost - latać będą więcej i częściej i będą walczyć o rozbudowę lotniska w kierunku Łupstycha!
Wydaje mi się również, że zgodzi się Pan ze mną, że nie jest fizycznie możliwe, by mieszkać w cywilizowanym ośrodku posadowionym w rezerwacie przyrody czy choćby strefie ciszy, ponieważ takie atrybuty wykluczają się nawzajem.

Jeśli jednak nie zgadza się Pan ze mną, do czego ma Pan oczywiście pełne prawo, to proszę wybaczyć moją nietrafną ocenę Pańskich walorów intelektualnych.

Pozdrawiam
JanPas

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt 09 lipca 2010 11:33 
Drogi FL420,

Polataj jeszcze trochę na twoim FSie, poczytaj trochę i się doucz.
Widać, że wiedzę jakąś masz, ale jeszcze dużo trzeba, aby Twoj tekst był profesjonalny, a nie tylko na taki wyglądał.

Lekcja nr 1: nie "800 feets", a "800 feet".

Serdecznie pozdrawiam i życzę postępów!

JanPas

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt 09 lipca 2010 14:55 
prosze nie brac mnie na takie plewy jak pochlebstwa na temat mojego potencjalu intelektualnego. sportowe lotnisko jest skladowa czescia kolorytu tego miejsca. przedmiotem sporu i zrodlem irytacji nie jest jego istnienie, a brak zdolnosci do koegzystencji panskich towarzyszy oraz ich idiotyczne, zabarwione typowa dla spolecznosci na dorobku megalomania, parcie do jego rozbudowy. lotnisko olsztyn-dajtki nigdy nie bedzie alternatywa dla ruchu pasazerskiego. moze byc pieknym lotniskiem klubowym albo wiecznie kulawym ladowiskiem malych statkow pasazerskich, nie dajacych najmniejszych nawet szans na rentownosc takiego pseudoportu. rozbudowa pasa w kierunku lupstychu? nie trzeba miec niwelatora w oczach zeby wiedziec, ze to nierealne. zamiast imputowac mi wyimaginowane tezy rad bym byl doczekac odpowiedzi na powtarzajace sie zarzuty, ktore z niezwykla zrecznoscia pomijacie milczeniem:
- rajdow miedzy wiezowcami na jasnej,
- ponadnormatywnej emisji halasu maszyn pozbawionych tlumikow (wspomniany juz zlin, czy cos co na oko przypomina avie,
taki bialoczerwony - lider wsrod zdolnych obecnie do uniesienia sie silentkiller'ow)
- dopuszczalnego minimalnego pulapu lotu nad dzielnica domow,
- cwiczebnych podejsc do ladowania miedzy godz 1.00 a 2.30 w nocy
to sa realne problemy drogi panie, a nie obecnosc medicopterow na dajtkach czy latanie takich maszyn jak da-20c1. rozumiem, latacie na tym co jest pod reka ale jak mawial bohater dowcipu o lapaniu szczurow - "mozna tak, mozna tak".

tomasz dusinski
lupstych

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt 09 lipca 2010 21:54 
orli pazur
orli pazur
:lol: bez komentarza :-D 5cheer

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1